LOS CANTADORS

Cants religiosos de tradició oral
de les Garrigues, el Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i l’Urgell

«Un que sabia molt de cantar era lo Pios Soler, de Los Cantadors ca l’Hostaler; al Miserere era el que ho feia tremolar tot. Quan cantaven ressonava l’església, i els crios no mos moïem de puesto del respecte que feia!», rememora Miquel Gibert, de la Granadella. Els homes cantadors han deixat un record profund a gairebé tots els pobles de les comarques que conformen la gran plana de Ponent.

Una recerca a una trentena de pobles, menada amb atenció entre els anys 2011 i 2015 i que ara presentem en forma de llibre amb CD adjunt, ha permès de fer sorgir la memòria dels cants religiosos, de les ocasions i de les emocions que els donaven sentit i força. Alguns cants i ocasions han perviscut, no sense transformacions i adequacions. En altres pobles, els testimonis encara són nombrosos i la força del record prou rellevant per poder-ne bastir els detalls i per recollir-ne un bon nombre d’interpretacions, a més d’alguns enregistraments recuperats de la dècada de 1960. En definitiva, retrobem en aquestes comarques allò que —sovint ignorat— ha estat comú a bona part dels països de llengües romàniques, i que hem pogut observar i estudiar en altres indrets dels Països Catalans.

Els Autors

Amàlia Atmetlló Folguera (Lleida, 1980) és gestora cultural. Professora de música durant deu anys, llicenciada en Història a la UdL i en Història i Ciències de la Música a la UAB, ha passat nou anys fent recerca sobre els cants religiosos de tradició oral a la província de Lleida. El seu treball de recerca (DEA) tracta sobre el cant religiós a l’Alta Ribagorça.

Ester G. Llop (Lleida, 1978) és llicenciada en Història i Ciències de la Música i segueix els estudis de doctorat en Musicologia a la UAB. Va obtenir la suficiència investigadora amb un treball sobre la construcció social a través del cant dels goigs a les Valls d’Andorra. Ha col·laborat en recerques de cants religiosos orals al Pirineu i ha escrit diversos articles de musicologia.

Jaume Ayats Abeyà (Vic, 1960) és músic, director del Museu de la Música de Barcelona i investigador a la UAB. Va estudiar a l’ÉHÉSS de París. La seva tesi doctoral tracta sobre l’expressió sonora de les multituds. Ha investigat la música oral catalana i mediterrània des de fa més de trenta anys. És autor, entre d’altres, de Cantar a la fàbrica, cantar al coro, Córrer la sardana: balls, joves i conflictes, Explica’m una cançó, Explica’m una altra cançó. Tió, Nadal i Reis i Els Segadors, de cançó eròtica a himne nacional. El 2012 va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular.

Música d'Arrel

L’interès per la recerca i l’estudi de la música popular del territori va fer néixer, l’any 1992, el Grup Cultural Grallers de la Granadella - Música d'Arrel, que ha tingut com a principal activitat la creació i l’impuls del Festival de Música Tradicional. En aquesta ocasió la nostra entitat ha promogut la investigació de cants religiosos de tradició oral que es veu reflexada en aquest llibre.

El nostre propòsit és que aquest llibre i el CD adjunt, a més de ser un llegat important de la nostra cultura popular, també constitueixin un reconeixement a aquelles persones que durant anys han rebut i han mantingut viu el testimoni de moltes generacions de cantadors fent que, amb celebracions com ara el Desclavament de la Creu i la Processó de l’Encontre, la Setmana Santa del nostre poble sigui un dels moments més transcendents i emotius de l’any.

Les Presentacions

23 de febrer
Lleida
Roda de premsa
12h a l'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs
27 de febrer
Lleida
19h a l'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs
amb l'actuació del grup Tornaveus
28 de febrer
La Granadella
12h45 a l'Església de Santa Maria de Gràcia
amb l'actuació del grup Tornaveus
12 de març
Torregrossa
Cancel·lada
18 de març
Lleida
Xerrada específica sobre Setmana Santa
dins el cicle Diàlegs Culturals
Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida
c/ St. Martí s/n. Baixos de l’Església de Sant Martí
19 de març
El Talladell
19h a l'Espai Molí
Col·labora: Ajuntament de Talladell
26 de març
Àger
19h30 al Local Social
Col·labora: Ajuntament d'Àger
27 de març
La Floresta
17h30 al Local Social
Col·labora: Centre d'Estudis de Les Garrigues
3 d'abril
Sudanell
19h a l'Església de Sant Pere
amb l'actuació del grup Tornaveus
1 de maig
Vallverd
11h30 a la Casa de la Vila

Nota: Aquestes dates estan subjectes a canvi sense previ avís. Consulteu aquesta web per saber les dades més actualitzades.

Agraïments